Гарний сорт шовковиці.
Трапився мені в минулому році гарний сорт чорної шовковиці. Дерево різко відрізняється від своїх диких і напівдиких родичів. Велике листя зразу видає шляхетне похдження дерева.
По зрівнянню з листям звичайних форм шовковиць в цього сорту справжні "лопухи".
Під стать листю і ягоди. Великі, соковиті. Плоди мають приємний смак. В них відчувається мере кислоти ніж у плодах дикої чорної шовковиці, але вони і не приторні, якими бувають іноді ягоди білої шовковиці. Присутня освіжаюча кислинка.
Сила росту пагонів велика. Річний приріст вражає.
Звісно я зацікавився таким сортом тим більше що ягоди шовковиці корисні і мати таке дерево в дворі не завадить.
В кінці серпня 2018 року зробив окулірування на доросле дерево білої шовкоиці. Навесну бруньки піли в ріст, зараз це більш ніж метрові пагони.
В останніх числах червня, тобто з тиждень тому, я зробив три окуліровки на молоде дерево білої шовковиці з тим розрахунком щоб в кінці липня пробудити бруньки. За місяць до осені, я маю надію, прищепа дасть певний приріст і пагони визріють.
Хто знає що це може бути за сорт шовковиці напишіть, будь ласка, в коментарях. В наших краях росте багато дерев чорної і білої шовковиць - це відголоски епохи вирощування тутових шовкопрядів. А от саме сортове дерево - рідкість.
Два окулірування я зробив в Т-подібний розріз а третє в приклад. Хочеться визначити який спосіб для шовковиці кращий. Мені здається, що, як і для зерняткових і кісточкових плодових дерев годиться обидва сповоби окулірування. А от виноград краще окуліровувати в приклад.
До речі: пишуть, що шовковиця далекий родич інжиру. В це важко повірити, адже шовковиця невибагливе морозостійке дерево чого не можна сказати про інжир. Близькість видає щіба що наявність "молочайного" білого соку, який виступає в місцях поранення пагонів або листя. Та ще у шовковиці, особливо білої, буває листя форми, що нагадує листя інжиру.
Діліться своїми думками в коментарях. Дякую за увагу. До наступних публікацій.
P. S. І результат не примусив себе довго чекати. В Фейсбуці відгукнулися друзі і Володимир Вайда ідентифікував цей сорт, як Шеллі. Дуже дякую!