Як виростити великий часник.
Сьогодніній допис про звичайний часник, але цей овоч потрібний, корисний і завжди в ціні. Отже мати гарний врожай часнику приємно. :)
В цьому раці всі копали часник на початку липня, адже червень був аномально жарким і все достигало з випередженням.
Ми для посадки вибираємо великі зубці. Для посадки купили головки сорту Любаша. У всякому випадку так його назвав продавець. Садимо за кілька тижнів перед настанням морозів, щоб часник встиг вкорінитися, але ще не почав випускати з грунту листочки.
В минулому році ми замульчували грядку, накрили її опалим листям, скошеною гірчицею (сидерат) і іншою органікою. За зиму шар органіки злежався, частково перетрух. Часник пробив цей шар, хоча і не зразу. Можливо не треба було накривати його таким товстим шаром.
Протягом весни ми постійно додавали мульчу, вийшов досить солідний шар органіки. Цей шар зберігав вологу і не давав грунту перегріватися. А в червні була спека за тридцять градусів.
Часник ми майже не поливали і тим не менш він виріс досить великий. Зібрали вчора, коли був вільний час. Пера на цей момент вже пожовкли, подекуди посохли і полягли.
Отже щоб виростити великий часник, великі головки, треба відібрати великі дозрілі зубці, посадити восени за кілька тижнів до морозів і подбати про мульчу.
Шар мульчі утримує землю, яку він накриває в вологому пухкому стані і запобігає перегіванню. В грунті розмножуються дощові черв'яки, різні безхребетні і просто мікроорганізми. Вони розпушують грунт, роблять його проникним для повітря і води, збагачують гумусом.
А часник видався досить пекучим!
ВідповістиВидалитиЛіто було спекотне. Ось і часник пекучим вродився.
ВідповістиВидалити